Çift – Aile Terapisi
Birlikteliğiniz İçin Yardım Alın
Çift ve aile terapisi, aileyi oluşturan bireylerin sorunları birlikte çözmeye çalışmaları üzerine kurulu bir psikolojik danışmanlıktır.
Aile içinde üyelerin yaşadığı sorunlar, bireylerin huzursuz olmasına, birbirleriyle olan ilişkilerinin zayıflamasına, iletişim yollarının tıkanmasına ve sorunların üst üste yığılarak bireylerin farklı çözüm yolları aramalarına sebep olmaktadır.
Çift ve aile terapisinde hedefler; ailenin/eşlerin kendi güç kaynaklarını geliştirmesi, işlevselliğinin sağlanması, gerçekçi hedefler edinmesi, açık iletişim kurması, empati yeteneklerinin geliştirilmesi, kendi yaratıcı çözümlerini ortaya koymasını sağlamaya yardım etmektir.
Aile ve Çift Terapisi Nedir?
Aile ve çift terapisi, aile ve çiftler arasındaki ilişkilerin çalışıldığı, değişim ve gelişim sağlamayı amaçlayan psikoterapinin bir dalıdır. Bu terapiyle, aile içinde ve çiftler arasında yaşanan zorlu süreçler ele alınarak çatışmaların çözülmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişim ve gelişimleri hedeflenir.
Aile ve çift terapisi, uzun vadeli bir etkiye sahiptir ve bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler desteklenir. Problemlerle baş etme becerilerinin edinilmesi ile birlikte, sadece o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmesi değil, sonrasında da yaşanabilecek bazı zor durumlarla baş edilebilesi sağlanır.
Bu terapi son yıllarda ülkemizde giderek artan bir öneme sahiptir ve bireylerin tüm sistemde meydana gelebilecek bir değişime ihtiyaç duyduğu görülmektedir.
Aile ve Çift Terapisinden Kimler Yararlanabilir?
Aile ve çift terapisi, özellikle aile ve çift ilişkilerinde problemler yaşayan herkesin yararlanabileceği bir terapi yöntemidir.
Kullanım alanları oldukça geniştir ve tüm psikiyatrik/psikolojik bozukluklarla birlikte kullanılabilir. Çift ilişkileri, evlilik problemleri, boşanma, çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı, davranış bozukluğu ve okul problemleri, yeme bozuklukları, alkol ve madde kullanımı, kronik fiziksel rahatsızlıklar, yas, kayıp ve travmalar, duygusal istismar, ihmal ve şiddet, aile yaşamında değişiklikler, anksiyete ve depresyonu içeren duygusal bozukluklar, ebeveynlik becerileri, üvey bireyi bulunan aileler, psikoseksüel zorluklar, evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri, kendine zarar verici davranışlar, travma sonrası çocuklara, gençlere ve yetişkinlere destek, göç eden ailelere destek, iş stresi ve ekonomik problemler, aile ve çift terapisiyle ele alınabilen konular arasındadır.
Diğer psikoterapi yöntemleri ve bazen ilaçla tedavi yöntemi de aile ve çift terapisine eşlik edebilir. Ayrıca, bazı durumlarda aile ve çift terapisi yasal olarak önerilmektedir. Örneğin, aile mahkemelerinde boşanma gibi bazı davalar öncesinde aile/çift terapisi önerilebilir.
Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?
Aile ve çift terapisi uygulaması genellikle şu adımları izler:
- İlk görüşme: Terapist, aile ya da çiftle tanışır ve sorunları hakkında bilgi toplar. Bu görüşme, terapinin hangi yöntemlerinin kullanılacağına ve ne kadar sıklıkla toplantı yapılacağına karar verilmesine yardımcı olur.
- Sorunların belirlenmesi: Terapist, aile ya da çiftin sorunlarını belirler ve tedavi hedeflerini belirler.
- Davranışsal değişiklik: Terapist, aile ya da çiftle, hedeflerine ulaşmak için hangi davranışların değiştirilebileceğini ve nasıl değiştirilebileceğini tartışır.
- İletişim: Terapist, aile ya da çiftle, iyi iletişim kurmanın önemini vurgular ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
- Çatışmaların yönetimi: Terapist, aile ya da çiftle, çatışmaları yönetmek için hangi stratejilerin kullanılabileceğini ve öğrenilebileceğini tartışır.
- Bitirme: Terapist, aile ya da çiftle, hedeflerine ulaşıldığında terapinin bitirilmesi için bir plan yapar ve son bir görüşme yapar.
Aile ve çift terapisi, her seans öncesinde ve sonrasında verilen ev ödevleri de içerebilir. Bu ödevler, terapide öğrenilen becerilerin günlük hayata entegre edilmesine yardımcı olur.
Meraklısına Psikoloji
Kurucumuz Uzm. Kln. Psk. Nazlı Kocabaşa, Meraklısına Psikoloji Youtube kanalında bireysel psikolojik sorunlardan bahsediyor.
Klinik Psikologlardan Profesyonel Destek
Neden Bize Danışmalısınız?
Tempora Psikoloji, 2014 yılında Uzm. Klinik Psikolog Nazlı Kocabaşa tarafından kurulmuştur. Herkesin, konusunda uzman kişilerden çevrimiçi ya da yüzyüze görüşmelerle psikolojik destek alabilmesini hedefler.
Tempora Psikoloji, 2022 yılında ekibini büyütmüş, yetişkin bireysel terapi, çocuk-ergen terapisi, çift-aile terapisi, ebeveyn danışmanlığı, grup terapisi ve diyet-beslenme danışmanlığı alanlarını da bünyesine katmıştır.